Vermindering van het zicht
Een minder goed gezichtsvermogen komt bij vele mensen voor. Je ziet minder goed dichtbij, ver en/of beelden worden licht vervormd. We bepalen de oorzaak en de gepaste behandeling voor jou.
Veel voorkomende gezichtsafwijkingen zijn:
- Bijziendheid – Je ziet goed van dichtbij, maar wazig veraf.
- Verziendheid – Je ziet goed veraf, maar wazig dichtbij.
- Leeftijdsgebonden verziendheid – Vanaf de leeftijd van 45 jaar wordt dichtbij lezen moeilijk, omdat je ooglens aan soepelheid heeft verloren.
- Cilinderafwijking of astigmatisme – Vervorming van het beeld
Bijziendheid
- Wat is bijziendheid?
- Bijziendheid of myopie genaamd, is de gezichtstoestand waarbij de ogen goed van dichtbij kunnen zien, maar alles veraf wazig lijkt. De oorzaak is een brekingsfout van het oog. Normaal gezien zorgen de breking van het hoornvlies en de lens in het oog dat je een beeld in de verte als een scherp beeld op je netvlies krijgt. Bij een te lang oog of een te sterkte ooglens zal je geen scherp beeld op je netvlies ontvangen van beelden in de verte. Personen met bijziendheid hebben een min-correctie nodig.
- Bijziendheid is een erfelijke aandoening. Als één van de ouders de aandoening reeds heeft, is de kans groter dat myopie ook het kind zal treffen.
- Bij een brilsterkte van –6 dioptrie spreken we van hoge myopie.
Verziendheid
- Wat is verziendheid?
Verziendheid of hypermetropie, is de gezichtstoestand waarbij de ogen beter veraf kunnen zien, maar alles dichtbij wazig lijkt. De oorzaak is een brekingsfout van het oog. Normaal gezien zorgen de breking van het hoornvlies en de lens in het oog ervoor dat je beelden van dichtbij scherp op je netvlies krijgt. Bij een te kort oog zal je geen scherp beeld op je netvlies ontvangen van beelden dichtbij. Als je verziend bent, dan zit je vaak met moeilijkheden bij het lezen en krijg je hierdoor mogelijks ook hoofdpijn. Naarmate je ouder wordt, kan het zicht ook in de verte wazig worden. Personen met verziendheid hebben een plus-correctie nodig.
Leeftijdsgebonden verziendheid
- Wat is leeftijdsgebonden verziendheid?
Leeftijdsgebonden verziendheid of presbyopie, is de gezichtstoestand waarbij de ogen goed veraf kunnen zien, maar alles dichtbij wazig lijkt. Hierbij heb je last om te lezen zonder een bril. Dit komt omdat met het ouder worden, de soepelheid en het vermogen van je ooglens om zich scherp te stellen, afneemt, zodat je van dichtbij steeds moeilijker kan zien. Dit treedt meestal op vanaf de leeftijd van 45 jaar (of reeds vroeger indien je verziend bent).
- De behandeling van leeftijdsgebonden verziendheid
Je kan kiezen voor een brilcorrectie, waarbij de ogen ondersteund worden door een bril op sterkte. Een leesgedeelte kan worden toegevoegd aan een eventuele vertebril of in speciale contactlenzen.
Cilinderafwijking of astigmatisme
- Wat is een cilinderafwijking?
Een cilinderafwijking of astigmatisme, wilt zeggen dat je oog niet volledig rond is, maar eerder de vorm van een rugbybal heeft. Voor een normale gezichtsscherpte moet het hoornvlies van je ogen een gelijkmatige vorm (kromming) hebben in alle richtingen. Als je astigmatisme hebt, dan heb je een hoornvlies dat in één richting meer gekromd is dan in de andere. Hierdoor ontstaat een vervormd beeld, dat je kan vergelijken met het beeld dat je ziet in lachspiegels die voorwerpen heel groot, heel klein of heel dun laten lijken. Als je een cilinderafwijking hebt, zie je zowel op een afstand als van dichtbij minder goed. Astigmatisme komt vaak voor in combinatie met ver- of bijziendheid.
Bron: https://www.oogcentrumbrugge.be/oogaandoeningen-behandelingen/algemene-vermindering-van-zicht